Czy układ zapłonowy 1.4 T i 1.3 T to to samo?
-
- Aktywny użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Czy układ zapłonowy 1.4 T i 1.3 T to to samo?
Chodzi mi głównie o Microplex, bo tak ja, jak i mechanik, do którego zawlokłem autko stwierdziliśmy (niezależnie), że najprawdopodobniej padł. W związku z tym czy w 1.4 był taki sam? A może ktoś zna jakiś w miarę prosty, nie wymagający drugiego UT, sposób sprawdzenia sterownika?
Ile kosztuje Microplex w drugim obiegu?
Pozdro
Ile kosztuje Microplex w drugim obiegu?
Pozdro
-
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Inne rozdzielacze przede wszystkim(1.4 w bloku, 1.3 pędzony od wałka rozrządu). Microplexy różnią się nieznacznie mapami, można się tym nieprzejmować;).
W sumie były z naklejkami w kolorach:
-czerwone-pierwsze modele bez kata
-zielone-1.3 z katem
-niebieskie-1.4,
oczywiście były pewnie inne, ale te występują najczęściej:) .
Te dla wersji z katem miały opóźniony ciut(0-3 stopnie w zależności od obrotów i obciążenia) zapłon, gdyż katalizatory wymagają cieplejszych spalin, co łatwo nadrobić przesuwając choćby czujnik połozenia wału(oczywiście nie jest to właściwe i nie w pełni pokryje się ze zmianami map):).
W sumie były z naklejkami w kolorach:
-czerwone-pierwsze modele bez kata
-zielone-1.3 z katem
-niebieskie-1.4,
oczywiście były pewnie inne, ale te występują najczęściej:) .
Te dla wersji z katem miały opóźniony ciut(0-3 stopnie w zależności od obrotów i obciążenia) zapłon, gdyż katalizatory wymagają cieplejszych spalin, co łatwo nadrobić przesuwając choćby czujnik połozenia wału(oczywiście nie jest to właściwe i nie w pełni pokryje się ze zmianami map):).
-
- Użytkownik
Re: Czy układ zapłonowy 1.4 T i 1.3 T to to samo?
Jakiś tydzień temu widziałem na allegro za 150 zeta. Teraz sprawdzałem i nie maIle kosztuje Microplex w drugim obiegu?

Uno 1,3 Turbo 85'
-
- Aktywny użytkownik
- Kontakt:
Co do tych dwóch rodzajów sterownika, to ten 603B do działania w moim egzemplarzu wymagał do działania podania jakiejś masy na krótko w bliżej nieokreślonym miejscu (mechanik go sprawdzał). A że mój działał to się nie interesowałem. Być może ma jakąś wadę, a może tym się różnią?
P.S. Sprzedam MED 603B
P.S. Sprzedam MED 603B

UT 1.3 T 88'
-
- Spamer :P
- Kontakt:
Odświeżam temat
mam microplex z uniacz bez kata, bez odcinki, z czerwoną kartką
podejdzie do 1.4, mam tam chyba niebieską naklejkę, coś lepiej będzie jak zapłon wyprzedzony o 3 stopnie?? czy może turbo dziura sie ciut zwiększy, pozatym nie ma odcinki i to sie przyda przy t25 i innym wałku ( w planie)
mam microplex z uniacz bez kata, bez odcinki, z czerwoną kartką

podejdzie do 1.4, mam tam chyba niebieską naklejkę, coś lepiej będzie jak zapłon wyprzedzony o 3 stopnie?? czy może turbo dziura sie ciut zwiększy, pozatym nie ma odcinki i to sie przyda przy t25 i innym wałku ( w planie)

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl