Gdzie ma być to coś ?
- omagi
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Zawiercie
- Auto: Punto GT
Gdzie ma być to coś ?
Witam.
Jestem świeżym użytkownikiem Punto GT z 97roku. Witam was i liczę na pomoc.
1. Mam taki czujnik 110c podobno on jest od temperatury wtrysków czy coś takiego a ja miałem go przykręconego do głowicy. Gdzie on dokładnie ma być przykręcony?
2. Czy to jest normalne że wąż co idzie z pod akumulatora wchodzi z prawej strony do kolektora ssącego i w żaden sposób nie jest uszczelniony itp tylko tak wsadzony ?
3. Samochodzik jest słaby doładowywać doładowywuje ok ale tak jak by odcinalo paliwo. Jak dam 1/3 gazu to idzie ok nawet ale jak dodam wiecej to powinien wyrywac o on ledwie wiecej idzie na pelnym gazie. Jest bląd czujnika numeru cylindr i teraz moje pytanie czy po ustawieniu tego czujnika bedzie ok ? dostanie swojej mocy? (był wymieniany rozrząd przez poprzedniego właściciela) a jeśli nie to co morze być przyczyną?
Pozdrawiam i dzieki Za ewentualne odpowiedzi.
Jestem świeżym użytkownikiem Punto GT z 97roku. Witam was i liczę na pomoc.
1. Mam taki czujnik 110c podobno on jest od temperatury wtrysków czy coś takiego a ja miałem go przykręconego do głowicy. Gdzie on dokładnie ma być przykręcony?
2. Czy to jest normalne że wąż co idzie z pod akumulatora wchodzi z prawej strony do kolektora ssącego i w żaden sposób nie jest uszczelniony itp tylko tak wsadzony ?
3. Samochodzik jest słaby doładowywać doładowywuje ok ale tak jak by odcinalo paliwo. Jak dam 1/3 gazu to idzie ok nawet ale jak dodam wiecej to powinien wyrywac o on ledwie wiecej idzie na pelnym gazie. Jest bląd czujnika numeru cylindr i teraz moje pytanie czy po ustawieniu tego czujnika bedzie ok ? dostanie swojej mocy? (był wymieniany rozrząd przez poprzedniego właściciela) a jeśli nie to co morze być przyczyną?
Pozdrawiam i dzieki Za ewentualne odpowiedzi.
-
- Spamer :P
- Miejscowość: Mysłowice
Re: Gdzie ma być to coś ?
ad1. ma byc przykręcony miedzy 3 a 4 wtryskiwaczem
ad2. jeśli chodzi Ci o odme to moze tak byc
ad3. czujnik faz wtrysku moze byc zle ustawiony jesli był ruszany albo rozrząd o zabek skoro go ktos wymieniał a nie kazdemu to wychodzi
ad2. jeśli chodzi Ci o odme to moze tak byc
ad3. czujnik faz wtrysku moze byc zle ustawiony jesli był ruszany albo rozrząd o zabek skoro go ktos wymieniał a nie kazdemu to wychodzi
-
- Użytkownik
- Miejscowość: Ustroń
ad2. Prawdopodobnie chodzi o przewód chłodzenia wtryskiwaczy . Powinien iść z wentylatora (pod akumulatorem) do kolektora ssącego . Powinien mieć końcówkę która pasuje do kolektora i chyba jakąś opaskę (nie pamiętam już dokładnie). Leci nim tylko powietrze chłodzące wtryski .
Punto GT
Grande Punto Sport 1.4T
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8T
Grande Punto Sport 1.4T
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8T
- omagi
- Aktywny użytkownik
No dzięki 
A z tym rozrządem to mogą być takie objawy że jest słaby i świeci się błąd ? Bo jak coś to jadę do mechanika zęby sprawdził rozrząd.

A z tym rozrządem to mogą być takie objawy że jest słaby i świeci się błąd ? Bo jak coś to jadę do mechanika zęby sprawdził rozrząd.
- omagi
- Aktywny użytkownik
Dzieki 80quattro wlasnie o to mi chodzilo. To powietrze ma sobie chlodzić kolektor ssący z tego co rozumiem.
A pytanko takie nie z tej beczki. I aż wstyd się pytać ale gdzie znajduje sie puszka z komputerem, bo nie mogę znaleźć ?
A pytanko takie nie z tej beczki. I aż wstyd się pytać ale gdzie znajduje sie puszka z komputerem, bo nie mogę znaleźć ?
- chemmist
- Zaawansowany użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
pod plastikowym podszybiemomagi pisze:Dzieki 80quattro wlasnie o to mi chodzilo. To powietrze ma sobie chlodzić kolektor ssący z tego co rozumiem.
F.I.A.T. : Fabbrica Italiana Automobili Turbocompresse
- omagi
- Aktywny użytkownik
Dzięki.chemmist pisze:pod plastikowym podszybiemomagi pisze:Dzieki 80quattro wlasnie o to mi chodzilo. To powietrze ma sobie chlodzić kolektor ssący z tego co rozumiem.
A jeszcze jedno pytano czy po podniesieniu ciśnienia doładowania (mbc) trzeba coś zmieniać z dawką paliwa czy podnosi się automatycznie ?
-
Zalezy ile podniesiesz doladowanie, mozemy sie umowic na jakiegos spota to powiem ci co i jakb bo ja do zawiercia mam 16km
Moj punciak bedzie mial teraz sobowtora 

- BARTEKcoupe
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- Auto: Inne
Kolego po pierwsze wymień zderzak bo ma wąski wlot a powinien by szeroki. Mocy może nie mieć po dłuższej jeździe bo ic w ogóle się nie chłodzi.
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss
.....psss......pssss.....pssssss

- omagi
- Aktywny użytkownik
Jak będę miał czas to chętnieturbomaniak pisze:Zalezy ile podniesiesz doladowanie, mozemy sie umowic na jakiegos spota to powiem ci co i jakb bo ja do zawiercia mam 16kmMoj punciak bedzie mial teraz sobowtora

-
Rozrzad moge sprawdzic jak sie zobaczymy nie ma z tym zadnego problemu, nic nie trzeba rozbierac 

- omagi
- Aktywny użytkownik
Ok dzięki jak proponujesz pomoc to nie będę odmawiałturbomaniak pisze:Rozrzad moge sprawdzic jak sie zobaczymy nie ma z tym zadnego problemu, nic nie trzeba rozbierac

-
Okolice pilicy i ogrodzienca
- Abarth
turbomaniak pisze:Okolice pilicy i ogrodzienca
chętnie też obejrzę nowy nabytek z okolicy