zmiana głowicy
- mouk80
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Uno 1.4T
zmiana głowicy
Czy z jakiegos innego fiata pasuja glowice do ut1.4 na zasadzie plug&play?
Moja byc moze bedzie do wymiany, a chyba bedzie ciezko znalezc oryginalna glowice.
Moja byc moze bedzie do wymiany, a chyba bedzie ciezko znalezc oryginalna glowice.
Fiat Uno 1.4 TURBO i.e. nareszcie śmiga:))
- mouk80
Kupiłem głowice od 1.3T. Ma ona troche inna komore spalania, tzn jest ona czesciowo płaska a w glowicy od 1.4T jest tam lekkie zagłebienie.
Mechanik sie obawia, ze tłok moze kiedys w to uderzyć. Moznaby zrobic troche grubsza uszczelke.
Padl jeszcze jeden pomysl a mianowicie, zeby pogłebic komore spalania.
Najprawdopodobniej mialbym czlowieka na Politechnice krakowskiej, ktory mogłby sie czyms takim zając.
Czy ktos kiedys bawil sie w cos takiego(poglebianie komory)? A moze jestem nadmiernie ostrożny i po prostu trzeba zalozyc glowice na blok i sie tym nie przejmowac?
Mechanik sie obawia, ze tłok moze kiedys w to uderzyć. Moznaby zrobic troche grubsza uszczelke.
Padl jeszcze jeden pomysl a mianowicie, zeby pogłebic komore spalania.
Najprawdopodobniej mialbym czlowieka na Politechnice krakowskiej, ktory mogłby sie czyms takim zając.
Czy ktos kiedys bawil sie w cos takiego(poglebianie komory)? A moze jestem nadmiernie ostrożny i po prostu trzeba zalozyc glowice na blok i sie tym nie przejmowac?
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
O ile dobrze rozumuje to zmniejszając komere spalania zwiekszasz stopień spręzania co moze powodować spalanie stukowe, i wydmuchiwanie uszczelki.
Bedzie tez miało dobre strony bo pewnie moc wzrośnie.
Podbierz komore na wzór tej z 1,4 i bedzie git.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się myle
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się myle
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Aktywny użytkownik
a ja mam inne pytanie .. czy do 1,4 podejdzie jakas glowica 16v? najprosciej byloby porownac uszczelki ale katalogi pokazuja ze uszczelka pasuje tylko do 1,4 turbo
z drugiej strony pomyslelam ze moze byc roznica w grubosci uszczelki i katalog juz jej nie pokaze - czy mierzyl sie ktos kiedys z tym tematem?
z drugiej strony pomyslelam ze moze byc roznica w grubosci uszczelki i katalog juz jej nie pokaze - czy mierzyl sie ktos kiedys z tym tematem?
-
- Spamer :P
- Kontakt:
temat legenda spowodowany artykułem o uno 16v który jest ściemą
, nie ma takiej głowicy

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
dr kozioł pisze:czyli rozumiem ze na ten blok nic nie podejdzie . fakt ze jest to konstrukcja sprzed parudziesieciu lat kiedy jeszcz enie slyszeli o glowicy 16v
tak tak nikt nie słyszał o głowicy 16V nie rozśmieszaj mnie
KLIMATYZACJA WENTYLACJA CHŁODNICTWO luknij na moje aukcje http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4272123" target="_blank
-
- Aktywny użytkownik
a co w tym smiesznego? znasz jakies auto seryjnie prdukowane z lat 60-70 z glowica 16 v?KFAS pisze:dr kozioł pisze:czyli rozumiem ze na ten blok nic nie podejdzie . fakt ze jest to konstrukcja sprzed parudziesieciu lat kiedy jeszcz enie slyszeli o glowicy 16v
tak tak nikt nie słyszał o głowicy 16V nie rozśmieszaj mnie
- mouk80
Komora od 1.3 wlasnie jest podbierana.Zibi122 pisze:O ile dobrze rozumuje to zmniejszając komere spalania zwiekszasz stopień spręzania co moze powodować spalanie stukowe, i wydmuchiwanie uszczelki.
Przy okazji chce ją troche poprawic i przydalaby sie do niej dokumentacja techniczna zeby gdzies sie za gleboko nie przewiercic. Czy ma ktos moze jakies rysunki techniczne albo cos w tym stylu?
- mouk80
a moze ktos sie juz bawil w powiekszanie kanalow dolotowych i wylotowych?hz10 pisze:mam gdzieś przeciętą głowice w tym samym celu coby drugi raz błędu nie popełnić jak coś to zrobie fotki to wkleje
Mozna bez ryzyka ze sie dowierce do innych kanalikow je troche rozwiercic?