termostat ??

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

marcin77
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

termostat ??

Post autor: marcin77 »

mrozy rano duże, odpalił i baaaardzo szybko nagrzał się , ale temp. nie spadała tylko rosła prawie do 120 stopni, chłodnica praktycznie zimna ale zbiorniczek prawie bulgotał i gorący, termostat zablokował się :?: , ile szykować i co będzie pasować :?:
lancia dedra 2.0t
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Stawiał bym na wode w układzie chłodzenia

Sprawdz w jakimś warsztacie albo kup taki przyrząd
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
wojti2001
Obserwator

Post autor: wojti2001 »

ale chlodnica jest zimna, czyli termostat przycial sie na malym obiegu
marcin77

Zibi122 pisze:Stawiał bym na wode w układzie chłodzenia

Sprawdz w jakimś warsztacie albo kup taki przyrząd

stał w garażu 1h po jeździe i dalej nie działa
lancia dedra 2.0t
marcin77

wojti2001 pisze:ale chlodnica jest zimna, czyli termostat przycial sie na malym obiegu
można to jakoś "puknąć" żeby zaskoczyło :?:
lancia dedra 2.0t
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Tak jak napisał Zibi, za niska temperatura na zewnatrz w porównaniu do temperatury krzepnięcia Twojego płynu:). Niech UT postoi w ciepłym garażu przez noc to wszystko wróci do normy:).
marcin77

ziuzio pisze:Tak jak napisał Zibi, za niska temperatura na zewnatrz w porównaniu do temperatury krzepnięcia Twojego płynu:). Niech UT postoi w ciepłym garażu przez noc to wszystko wróci do normy:).

no to muszę chevroleta wygonić na mrozy :lol:
lancia dedra 2.0t
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Post autor: tusiu1988 »

Witam, mam problem bo już trzeci raz wymieniłem termostat w ciągu miesiąca każdy za póżno sie otwiera albo wogóle sie nie otwiera!!!!!!!!!!!! Denerwuje mnie to rozebrałem cały silnik sprawdziłem głowice na szczelność i nic!!!!!!! dziś złożyłem i założyłem nowy termostat jedna przejazdzka około 400 metrów na wskażniku 100 stopni!!! Chłodnica wygląda na ciepłą ale wentylator sie nie włączył!!!na postoju ok wygląda ze sie otwożył ale znowu trzyma ciągle 90 stopni wetylator sie włączył pochłodził chwilke i koniec a na wskażniku 100 stopni!!!! Nie moge sobie z tym poradzić nie wiem co może jeszce być pomocy!!!! Poniżej zdjęcie termka jaki mam i powiem wam ze to bardzo dziwne
Załączniki
Zdjęcie001.jpg
Awatar użytkownika
McBanan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: CK Kielce
Auto: Uno 1.4T
Kontakt:

Post autor: McBanan »

najprawdopobniej masz zly ten nowy termostat. Czy to jest termostat od uno turbo?? ja myslalem ze oryginal mialem uszkodzony i kupilem nowy, ale nie znalazlem nigdzie oryginalu i kupilem identyczny jak Ty masz i mialem ten sam problem - wogole sie nie otwierał. w oryginale grzybek w termostacie znajduje sie w rurce ktora idzie w rure z tylu silnika, ktora idzie do pompy wody, a w Twoim jest w rurze idacej do chlodnicy na dol. Mialem identyczny problem jak Ty na tym nowo kupionym, a zlozylem spowrotem stary, dobrze odpowietrzylem i jest ok. Pozniej wrzuce fotki jak to u mnie wyglada.
UT 1,4 Racing
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

Mój termostat wygląda identycznie, tylko że jest włoskiej firmy Behr. Jest to zamiennik do Uno Turbo - z otworem na czujnik temperatury. Oryginalny faktycznie inaczej wygląda i rzeczywiście ma ten grzybek w innym miejscu. U mnie sprawa wygląda trochę inaczej: ze starym termostatem silnik nagrzewał się dopiero po 15 km :shock: natomiast z nowym wskazówka temperatury "wstaje" gdzieś po 5 km, a po ok. 7 już jest w miarę nagrzany. Czy nie powinien trochę szybciej się nagrzewać, czy może ten typ tak ma? ;) Termostat jest nowy, czujnik temperatury też...
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Tak, to jest termek do uno turbo już czwarty który wymieniam i dalej nie działa, jak możesz wrzucić fotki jak najszybciej bo rozważam opcje wyjęcia pompy(może nie wydala) nie wiem co zrobić z tym fantem i jak to zmienić a mam też orginalny ale zepsuty już całkiem bardzo prosze o pomoc
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Co do grzania silnika to nie wiem jak szybko ale też jakoś tak po 3 albo 4 kilosach był cieplutki
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

A jak u innych? Ile mniej więcej musicie przejechać żeby silnik się nagrzał? Bo w stosunku do starego termostatu jest poprawa, ale nadal wydaje mi się, że 7 km to jednak sporo... :?
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Jeszcze dość pilne pytanie jak zapalicie auto i zdejmiecie wężk ten od góry do zbiorniczka to leci wam tam woda? bo mi nie przedmuchałem ten wężyk i nic dalej nie leci dopiero jak silnik ma 90 stopni do wychuca bo robi ciśnienie ale termek i tak sie nie otwiera
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Właśnie prubuje sprawdzić czy pompa wody wogóle ciągnie i pompuje tylko nie wiem za bardzo jak :oops: Jakieś pomysły to bardzo prosze spróbuje wszystkie
ODPOWIEDZ