komputer

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

misiaczek88on
Użytkownik
Miejscowość: Poznan

komputer

Post autor: misiaczek88on »

Witam do was kilka pytań dotyczących komputera w Punto 1,6 MPI.

Mam zamiar montować klimatyzację i dowiedziałem się że potrzebny jest też niby komputer główny z wersji z klimą i też taki zdobyłem tylko że okazało się że samochód w którym on był nie posiadał ABS a ja mam. Zastanawiam się czy ABS jest podłączony do kompa czy ma oddzielny komputer no i skąd bierze się prędkość samochodu jak nie ma się licznika na linkę tylko elektryczny chodzi mi o to czy ze skrzyni czy skąd?. Czy jest szansa że Punto 1,6 z 1997 r nie ma imo? bo ja w moim z 1994 nie mam ale mam alarm. Jeśli jest to co potrzebuję oprócz kompa i pastylki z imo która znajduję się w kluczyku?
megazord
Aktywny użytkownik
Miejscowość: slask
Auto: Inne

Re: komputer

Post autor: megazord »

ABS ma swój oddzielny sterownik, 97r bez immobilisera raczej mało prawdopodobne, prędkość bierze się tak samo jak z innych fiatów na linkę, tylko że ze skrzyni biegów zamiast wychodzić linka wychodzi impulsator i kabelki do licznika.
misiaczek88on
Użytkownik

Mam pytanie imo jest na kompie czy tylko w tym śmiesznym pudełku co idą od niego kable do stacyjki i instalacji?. Da radę obejść imo w jakiś prosty sposób? jak nie to czy imo w samochodzie które go nie miało nie kłóciło by się z seryjnym alarmem?
megazord
Aktywny użytkownik

misiaczek88on pisze:Mam pytanie imo jest na kompie czy tylko w tym śmiesznym pudełku co idą od niego kable do stacyjki i instalacji?. Da radę obejść imo w jakiś prosty sposób? jak nie to czy imo w samochodzie które go nie miało nie kłóciło by się z seryjnym alarmem?
Pudełko to immo, a w ecu jest wpis identyfikujący te pudełko. Jeśli wywalisz pudełko to auto również nie odpali bo ecu nie ma sygnału że kluczyk został rozpoznany. Domowym sposobem tego nie zrobisz. Alarm nie ma nic wspólnego z tym bo blokuje tylko sygnały z immo do ecu i zabezpieczenie zamków itp. Nie jest podpięty pod ecu bezpośrednio.
misiaczek88on
Użytkownik

ile teraz kosztuje tak w ogóle zdjęcie imo w Punto I i gdzie to mogę zrobić?
megazord
Aktywny użytkownik

100-200zł, ale nie wiem czy tutaj ktoś się tym zajmuje.
misiaczek88on
Użytkownik

aha to lepiej poszukam u gościa od którego kupowałem klimę bo miał kluczyk i stacyjkę. A przewód od imo jest na stałe montowane do stacyjki czy można go wypiąć?
megazord
Aktywny użytkownik

Można wypiąć. Do puszki immo jest wpięty kabelek idący wzdłuż stacyjki i zakończony pierścieniem.
ODPOWIEDZ