Dziwne przerywanie silnika????

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Dziwne przerywanie silnika????

Post autor: wsk »

Witam !!! Pojawil sie kolejny problem. Wiec tak gdy jade spokojnie jest wszystko ok. Zaczynam przyspieszac otwierajac przepustnice mniej wiecej na ponad połowe i autko zbiera sie wszystko jest ok. Ale jak zaczynam przyspieszac i np. jade na 3 biegu mam 2500 obr/min i depne do dechy to do 3200 obr/min zaczyma sie zbierac ok, a jak przekroczy ta wartosc to zaczyna strzelac, szarpać silnikiem, nie wkreca sie dalej na obroty, wogule nie chce jechac. I teraz zeby przyspieszyc to musze odpuscic gazu ponizej połowy (a przez to trace duzo na przyspieszniu) i tak jechac do 4000 obr/min i po przekroczeniu tych 4000 obr/min moge juz dac do dechy i dalej juz idzie normalnie. Świece wymieniłem na nówki NGK BCPR7ET. AFR niby w normie. Ciśnienie paliwa i doładowania w normie. Patrzyłem do swinki czy cos sie jej nie odwidziało wspułpracowac, ale mapy sa w porzadku, global settings tez.
Co z tym zrobic??? Gdzie szukac usterek???

A i jedna zecz odkryłem w smt (nie wiem czy to nowosc czy nie)i tak jak zaczołem w nim kombinowac to działo się to co u kilku forumowiczów,mianowicie po odpaleniu auta chodzi a ino dotkłem gaz to szarpie, strzela itd. i kombinowałem na wszystkie strony zeby to chociarz naprawić i w takiej sytuacji cza wczytac jeszcze raz mape z dysku i zaczyna działac jak złoto, ale to tak na marginesie bo moj problem dalej nie rozwiazany:(.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
Awatar użytkownika
Ósmy
Użytkownik
Miejscowość: BIELSKO-BIAŁA
Auto: Punto GT

Post autor: Ósmy »

Ja mam podobnie z tym ze auto jedzie przy 3 tys jest szarpniecie, strzał(nie zawsze) i dalej do 7 tys przewaznie jest ok. Zauwazylem ze jak jade jednostajnie np przy 5 tys to zaczyna szarpac . Po ostrym jezdzeniu mam efekt 3 garkow ale po dodaniu gazu wraca do normy... . Mysle nad wieszajacymi sie wtryskami... (silnik byl przegrzany) a i wentylator od wtryskiwaczy sie nie wlacza...
PUNTO GT 1,4 TURBO
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów... sztuką jest zrobić to bez nich...
Awatar użytkownika
paullo
Użytkownik

Post autor: paullo »

u mnie też nie działało chłodzenie wtrysków i zrobiłem na krótko przez przełącznik w kabinie. Teraz jak silnik jest zagrzany lub 2-3 min. przed zgaszeniem włączam. :)
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Jakis problem elektryczny , moze masa , moze cewka/modul ?
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
wsk

No wyglada jak by brak/problem z iskra. A w sumie to przedchwila smigałem troche i okazuje sie ze AFR troche niskie bo spada do 9 jak tak z 2000 obr/min depne do dechy.
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków

Post autor: DeviL »

AFR 9 to masakra , moze wywalic silnik nadmiar paliwa podobno :roll: A moze cos w ukladzie paliwowym padlo i zalewa , chyba ze strojenie lipne ?
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
Awatar użytkownika
paullo
Użytkownik

za mało paliwa... :) chyba... :)
Awatar użytkownika
paullo
Użytkownik

w cylindrach... :)
wsk

No to w koncu jak??? Za bogato czy za ubogo??? Bo wedługmnie za bogato. A to przez to ze jak dam do dechy to w UT jest tak (chyba) ze czujnik połozena przepustnicy odczytuje 3 polozenia:
-zamknieta
-otwarta do połowy
-i otwarat na maks
i z tego co wiem to jak jest otwarta na maks to wtedy to sterownik wtrysku dolewa i to mocno. I teraz tak ja mam 5 wtryskiwacz podpiety ale nie wiem dokladnie jak :D bo w smt jest wyłączona opcja NOX. A jak ja załaczyłem to zaczeło sie robic ubogo i to bardzo w okolice 22. Czyli według mnie ten 5 wtrysk jest podpiety pod ktorys z pozostalych 4 a opcja injection w smt jest wykozystana do sterowania wydajnoscia wszystkich 5 wtryskow.(chyba :D bo jak inaczej??). I teraz tak najciekawsze jest to ze ja nic narazie nie zmieniałem w mapach a wczesniej nie zaobserwowałem czegos takiego. No i pierwsze co mi sie rzuciło to świece. A wkurza mnie to nie miłosiernie bo przez to prawie dzis z pod swiatel przgralem z audi 1.8T prawie :D :D :D.
Aha i umnie w innym zakresie obrotów nic takiego nie wystepoje, i np. na jedynce jak tak zrobie to tego nie ma dam do dechy i jedzie odrazu zadnego strzelania szarpania itd. Dopiero od trojki sie zaczyna.
Pawlak
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Tychy

Post autor: Pawlak »

A z jaką Audi 150 czy 180 :D
Awatar użytkownika
mrowczan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Częstochowa

Post autor: mrowczan »

225 :P
wsk

To było A6 1.8T 180 :D.
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Mam podobnie niech ktoś znajdzie co to może być :lol: :lol:
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

wsk pisze:I teraz tak ja mam 5 wtryskiwacz podpiety ale nie wiem dokladnie jak :D bo w smt jest wyłączona opcja NOX. A jak ja załaczyłem to zaczeło sie robic ubogo i to bardzo w okolice 22. Czyli według mnie ten 5 wtrysk jest podpiety pod ktorys z pozostalych 4 a opcja injection w smt jest wykozystana do sterowania wydajnoscia wszystkich 5 wtryskow.(chyba :D bo jak inaczej??)
Piąty masz podpięty niezależnie od reszty wtryskiwaczy, pod wyjście NOX; ale nie musi być ono zaznaczone w Global Settings; zaznaczenie go tam zależy co chcesz sterować(gdy klasycznie dodatkowy wtrysk, to nie zaznaczamy nic; gdy zaś solenoid od doładowania bądź N2O, wtedy zaznaczamy tę opcję).
Niestety przerywanie przy przejściu z zakresu podciśnienia na doładowanie jest nieuniknione przy systemie wtryskowym z 1.3T(10V-owa przepływka), może być nieznaczne przy dobrym wystrojeniu, ale zawsze odczuwalne(choćby dopiero na piątym biegu).
Więc możesz się pobawić w tym zakresie komórkami, moze uda Ci się dobrze ustawić w tym zakresie:).
wsk

Zaś czegos nie kumam. Znaczy tak czyli opcja injection steróje tylko 5 wtryskiem??? Czy jak kupie wieksze wtryski to moge sterowac nimi przez smt??? A to co piszesz do zabawy komórkami to w analog map??? Bo w injection to ja tam mam w tym zakresie obrotów same zera. Aha i jeszcze jedno pytanko bo ja sie chce pozbyc przepływki, jak bym sie jej pozbyl to uda sie to wyeliminowac??? Tylko jedna przeszkoda nie moge znalesc info na temat czujnika temp powietrza (jaki to ma byc czujnik) taki jaki jest orginalnie w przeplywce bo go cza zostawic. Moze zle wystrojony ale ja nic nie zmieniałem w mapach a wczesniej tego nie bylo.
ODPOWIEDZ