Problem z elektryką brak klaksonu i szyby ogrzewanej

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

bg
Obserwator
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Problem z elektryką brak klaksonu i szyby ogrzewanej

Post autor: bg »

Witam serdecznie użytkowników UT. Mam nietypowe pytanie i mam nadzieję że znajdę na tym forum odp. Instalacja elektryczna w Uno mk2 we wszytkich wersjach silnikowych poza "podpieciem osprzetu silnika" jest uniwersalna/identyczna. Problem jaki posiadam to brak klaksonu i ogrzewanej szyby. Na forum uno polska nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, ale na tym forum czytałem że są osoby "oblatane w elektryce". Problem wystąpił po tym jak skręciłem auto po blacharzu jaki robił progi (kable nie były ruszane) Podejrzewam że ma to związek z tzw. blaszkami jakie sa po lewej stronie skrzynki bezpieczników (jest tam taka listwa z 3 gniazdami pod przekazniki) jedna ma kształ litery "L" dróga litery "Z" (ale w zalażności od wersji silnika może być np. 1 blaszka i 2 przekazniki lub tak jak u mnie 1 przekażnik 2 blaszki), dodam że bezpieczniki mam dobre. Czy ktoś z użytkowników forum wie co one dokładnie mostkują? nie można ich dowolnie powkładać tylko można użyć 2-3 kombinacji do jednej dla każdej wolnej "kostki" Gdy je zamienie to nie mam dmuchawy i wycieraczek przód/tył ani spryskiwaczy. Teraz jak mam włożone te blaszki w skrajnych położeniach mam wycieraczki spryskiwacze szyb, dmuchawe i jest coś co mnie zastanawia. Normalnie gdy stacyjka jest zablokowana to nie powinny dziłać w/w urządzenia bo sa odblokowywane przez stacyjke , a teraz mimo wszytkom moge to włanczać poza stacyjką co jest nie tak? Czy ktoś dysponuje normalnym (porządnie rozpisanym) schematem instalacji elektrycznej bo ta w książce Fiat Uno wydawnictwa WKŁ - to jakaś porażka nic z niego nie wynika, a sądze że przyczyna jest błacha. Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ