Sonda lambda
- Luu
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
Sonda lambda
Od dawna borykam sie ze zbyt dużym zużyciem benzyny w moim autku.
Chciałbym sie poradzić w sprawie sondy lambda. Zmierzyłem jej napięcie na ciepłym silniku. Po uruchomieniu auta napięcie wynosiło 0.48V (silnik pracował równo), po kilku sekundach podskoczyło do 0.52V a potem to już non stop 0.2 0.6 0.8 0.4 0.2 0.9 0.2 V itd.. (silnik zaczął dość nierówno pracować). Wg mnie auto dostaje b. nierówną dawkę benzyny i przez to ma takie skoki.
I teraz pytanie: Czy sonda kończy swój żywot?
Wiem, że wartości powinny oscylować w granicach 0.5V ale chyba aż takich skoków nie powinno być?
Chciałbym sie poradzić w sprawie sondy lambda. Zmierzyłem jej napięcie na ciepłym silniku. Po uruchomieniu auta napięcie wynosiło 0.48V (silnik pracował równo), po kilku sekundach podskoczyło do 0.52V a potem to już non stop 0.2 0.6 0.8 0.4 0.2 0.9 0.2 V itd.. (silnik zaczął dość nierówno pracować). Wg mnie auto dostaje b. nierówną dawkę benzyny i przez to ma takie skoki.
I teraz pytanie: Czy sonda kończy swój żywot?
Wiem, że wartości powinny oscylować w granicach 0.5V ale chyba aż takich skoków nie powinno być?
Uno Turbo 1.4 mk2
- Luu
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
Zawsze mam zbyt bogatą mieszanke w komorze spalania i pełno osadu na świecach zapłonowych.skadubek pisze:Mnie to pasuje na czunjnik tem. cieczy chłodzącej który siedzi w termostacie i jak sie spirdzieli to podobne są oznaki....on włacza ssanie(tak mi sie wydaje) i dlatego zaczyna dużo palić nierówno pracować itp,
Jak sprawdzić ten czujnik? tzn. zmierzyć jego rezystancję ?
Uno Turbo 1.4 mk2
-
- Auto: Uno 1.3T
troche dziwne
Witam wszytkich, niedawno wymieniałem uszczelke pod głowicą i miałem cały silnik na wierzchu i bardzo sie zdziwiłem
gdyż nie mam sondy
począwszy od kolektora o skończywszy na pierwszym tłumiku nie ma nic jest jedynie jeden otwór z gwintem do którego jest wkręcona śróba zwykła
Kabli tez nigdzie nie widze
I teraz pytanie czy w turbiaczku z 1988 jest sonda czy nie?jak nie to co ustala skład mieszanki 

-
- Spamer :P
Re: troche dziwne
nie ma sondy do ustalania dawki wystarczy przepływkatusiu1988 pisze:Witam wszytkich, niedawno wymieniałem uszczelke pod głowicą i miałem cały silnik na wierzchu i bardzo sie zdziwiłemgdyż nie mam sondy
![]()
![]()
począwszy od kolektora o skończywszy na pierwszym tłumiku nie ma nic jest jedynie jeden otwór z gwintem do którego jest wkręcona śróba zwykła
Kabli tez nigdzie nie widze
I teraz pytanie czy w turbiaczku z 1988 jest sonda czy nie?jak nie to co ustala skład mieszanki
-
- Spamer :P
- Kontakt:
nie mam kanału ale mam wydech na wierzchu jak się do niego dokopie to zobaczę numer 

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl