Dziwne przerywanie silnika????
- MARCIN
- Zaawansowany użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
dziwne przerywanie silnika!!!
witam ja mam ten sam problem z strzelaniem i szarpaniem autka,ale ja mam gdzies nieszczelnosc wydechu przy silniku,tylko jeszcze nie wiem gdzie!!!!!!!!!!!! wali spalinami z pod maski i to moze byc powodem nie rowniej pracy silnika. zalamka
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
Własnie wrociłem byłem sie przejechac ponad 100 kilometrow i zaobserwowałem ze problem sie nasila znaczy sie wczesniej jak dawałem do dechy to sie tak działo a teraz juz nawet do dechy nie musze dac i juz szarpie strzela:(:(:(:(.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo
- śmigam

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Sprawdz BOVa. Masz chyba odemnie i nie powinno być problemów ale moze coś się z nim stało. Zobacz czy przypadkiem nie puszcza cały czas choć pewnie było by słychać.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Mapa 'inejction' steruje tylko piątym wtryskiem.wsk pisze:Zaś czegos nie kumam. Znaczy tak czyli opcja injection steróje tylko 5 wtryskiem??? Czy jak kupie wieksze wtryski to moge sterowac nimi przez smt??? A to co piszesz do zabawy komórkami to w analog map??? Bo w injection to ja tam mam w tym zakresie obrotów same zera. Aha i jeszcze jedno pytanko bo ja sie chce pozbyc przepływki, jak bym sie jej pozbyl to uda sie to wyeliminowac??? Tylko jedna przeszkoda nie moge znalesc info na temat czujnika temp powietrza (jaki to ma byc czujnik) taki jaki jest orginalnie w przeplywce bo go cza zostawic. Moze zle wystrojony ale ja nic nie zmieniałem w mapach a wczesniej tego nie bylo.
Większe wtryski sterowane będą mapą 'analog' jeśli wepniesz je zamiast seryjnych:).
W 'injection' masz w większości zera, bo seryjne wtryski starczają do pewnego doładowania, gdy już ich brakuje, to wspomaga je piąty.
Przy przejściu na MAPa nie wyeliminujesz problemu przerywania-niestety jest za mała rozdzielczość map z komórkami, gdyby SMT miało funkcję interpolacji między komórkami, to może byłoby to mniej odczuwalne.
Czujnik w przepływce to zwykły termiczny czujnik temperatury, ~2 kOhm.
No took to juz zrozumiłem. Ale tak jak kupie wtryski i one beda sterowane z analogmap to czym bede zmieniał sygnał z przpływki/MAP-a??? Czyli z tego wychodzi albo sterownie wtryskami albo przepływka/MAP-em??? Ale dalej nie rozumiem czemu w czesniej to nie wystepowało, bo teraz to jest tak odczuwalne ze sie jezdzic nie da normalnie.
- śmigam

-
Czas wtrysku nie jest bezpośrednio zmieniany przez świnię, robi to ona oszukując sygnał z przepływki idący do ecu(i tak jest podpięta u Ciebie świnia), więc jeśli się pozbędziesz przepływki to na 'analog in' w świni podajesz sygnał z MAPSensora, zaś 'analog out' wpuszczasz do ecu, który nawet nie wie, że mu ktoś zakosił przepływkę(jeśli wpiąleś coś za czujnik temperatury w dolocie:).wsk pisze:Uzasadnij
W Twoim przypadku wystarczy, jeśli zamontujesz jakiś czujnik temp. oraz zamiast sygnału z przepływki wepniesz sygnał z MAPSensora do wejścia 'analog in' w świni.
Wszystkie sygnały są u Ciebie podprowadzone do ecu i świni, które są na prawym przednim nadkolu przy nogach pasażera, wystarczy przeciąć jeden kabel oraz zmostkować rozcięcie z drugim i masz gotowe-potem tylko wrzucić jakiś termistorek w dolot i wystroić już bez przepływki(tak jak opisane w linku:)).

- śmigam

-
W pierwszej kolejności przeanalizuj ten wątek:
http://www.unoturbo.pl/viewtopic.php?t=683
Pin 23 w Microplexie to MAPSensor(seryjnie jest wolny), u Ciebie już jest pociągnięty do świni i jest wpięty do pinu AMP Input w SMT.
MAPSensor z Micro starcza do wystojenia do około 1.2~1.5 bara, jeśli dobrze się zestopniuje podziałkę Deflection.
http://www.unoturbo.pl/viewtopic.php?t=683
Pin 23 w Microplexie to MAPSensor(seryjnie jest wolny), u Ciebie już jest pociągnięty do świni i jest wpięty do pinu AMP Input w SMT.
MAPSensor z Micro starcza do wystojenia do około 1.2~1.5 bara, jeśli dobrze się zestopniuje podziałkę Deflection.
Ale jestem tepy
. Czytałem ten temat a jakoś mi to nie utkwiło w głowie. Deflection mam ustawione 15%- 87%. Kupiłem termistor 2,2kOhm bo nie było 2kOhm bedzie pasowac???

A i ten kabel od micro pin 23 mam go zostawic jako obciazenie i podłaczyc jeszcze zamiast przeplywki tak??? Czyli MAP bedzie działał jako obciżenie silnika i Analogmap naraz???

A i ten kabel od micro pin 23 mam go zostawic jako obciazenie i podłaczyc jeszcze zamiast przeplywki tak??? Czyli MAP bedzie działał jako obciżenie silnika i Analogmap naraz???
- śmigam

- Ósmy
- Użytkownik
- Miejscowość: BIELSKO-BIAŁA
- Auto: Punto GT
Ja też może podepne sie pod ten temat... Hmm wypiąłem ten zawor ktory steruje cisnieniem (pierburg) ...i... turbo niby po regeneracji ładuje mi do 1/4 skali a poprzednio bilo 0,8 i szarpalo. Obecnie chyba nie szapie.. czyzby słaba pompa paliwa... hmm jezeli ktos by mial chwile to prosze o sprawdzenie jak to u was sie zachowuje po odpieciu przewodow elektrycznych do pierburga w PGT. Dzieki
PUNTO GT 1,4 TURBO
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów... sztuką jest zrobić to bez nich...
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów... sztuką jest zrobić to bez nich...
-
2.2kOhm może być ewentualnie. Ważne aby był typu NTC, ale takich jest większość i taki zapewne zakupiłeś:).wsk pisze:Ale jestem tepy. Czytałem ten temat a jakoś mi to nie utkwiło w głowie. Deflection mam ustawione 15%- 87%. Kupiłem termistor 2,2kOhm bo nie było 2kOhm bedzie pasowac???
Tak, oprócz obciążenia MAPSensor będzie dawał Ci 'Analog in'.
No to spoko
. Dzis smigłem se tez troszeczke dalej i jechałem sobie spokojnie w stylu dziadek 80 lat całą droge i wszystko ok. W pewnym momencie dałem do dechy a tu co sie okazuje wskaznik turbo nie poszedl wyzej niz 0,6 na kazdym biegu, a autko smigało wcześniej na 0,9. Cały czas jak dam gazu ponad połowe AFR jest około 10 także bogato. Wygląda to na nieszczelność dolotu nie??? Ale juz sprawdzałem i niby jest ok. Jutro jeszcze raz to rozbiore i posprawdzam porządnie. Jak zacznie śmigać jak na poczatku to dopiero wezme sie za MAF>MAP.

- śmigam