że się wtrące.. jakieś dziwne legendy krążą wokół wałka rozrządu od wolnossącego 1.5 SOHC. jednak nie wszyscy wiedzą, że zwykłe 1.5 np z uno ma całkiem zwykły wałek o wzniosie 8,8 i czasach coś koło 224 st. a wałek którego dotyczą legendy to rzadki egzemplarz z 1.5 SOHC montowanego w sportowej wersji fiata X1/9 koło 80-90 KM. ma on czasy otwarcia koło 270 st i chyba większy wznios.
tylko w X1/9 można go szukać, więc szanse, że się na niego trafi są baaardzo małe
No i tu sie kolega myli. Mam kserwisówke fiata gdzie jest 1,5 SPI i tam jest podane ze wałek ma wzniosu 9,2 mm itd Sprawdze jeszcze dzis wieczorek i umieszcze skan
no to może rzeczywiście w SPI jest większy wznios. Ja mam starszy MPI i w oryginale miał 8.8 więc trzeba to rozróżnić, ale dzięki za poprawkę, bo sam nie wiedziałem, że SPI od MPI różnią się też wałkiem . co do czasów to jest 234 st ? ciekawe. ale chodziło mi o to, że niektórzy myślą, że w każdym 1.5 jest wałek z czasami rzędu 272 st. albo przynajmniej 244 st.
Powiedzcie mi czy panewki na wałek rozrządu pasują ze zwykłego uno np 1.4 ?Nim pójde kupić musze wiedzieć bo gość znowu zrobi wiekie oczyska jak powiem UT 1.3 ! ile takie panewki mogą kosztować?
A to przepraszam, to jak mam wyjąć wałek i założyć inny jeśli ktoś może mi to troszę wytłumaczyć bo nie mam pojęcia jak to zrobić ? myślałem że tam są jakieś paneweczki