kania_ pisze:rozek a wiesz cos o zywotnosci tego silnika ?
Wałki szybko siadają. A reszta to jest taka jak w innych fiatach, podobno te silniki są bardziej żywotne niż podobne silniki z renówek czy opli.
A co do tego mocowania to chyba jednak wywale tą prowadzącą i przesunę napinacz, jak stare dohc tak jeździły to to też tak będzie musiało. Nie chce przerabiać mocowań w budzie, nie ciąć podłużnic bo może się okazać że ten silnik to totalna lipa i będzie trzeba wracać do sohc i turbo.
kania_ pisze:mowilem o starym 1.3 dohc to byly motory prototypowe wiec niewiele o nich wiedziec mozna poza ich charakterystyka
Ale tu chyba nie prototyp. I chodziło mi o to czy w tych starych dohc (2.0 1,8 1.6DOHC) jest taka sama opinia o tych paskach rozrządu co w tych nowych silnikach.
Ten co pokazales pierwszy to jeden z prototypowych silników (1.1 1.3) dohc na bazie sohc (blok silnika 1.1 1.3 bez zmian w kanałach)
Ten drugi to 1.6 8V od zawsze dohc nie majacy nic wspólnego z nasza rozmowa, ktora dotyczyla 1.6 16v, a jedynym takim silnikiem z gamie fiata to 1.6 16v z mojego zdjecia ktory bazuje konstrukcyjnie na silnikach fiata 1.1 1.3 1.5 i 1.6 sohc ale ma zmieniony uklad kanałów.
p.s.
Co do twojego 1.6 8v niewiem czemu uwazasz ze ma slabe wałki znam silniki ktore po przejechaniu ponad 300000 km walki mialy ok
Natomiast w silnikach 1.6 16v faktycznie spotkalem sie ze znikajacymi krzywkami na walkach, ogolonych zebach i zerwanymi paskami.
Dlatego jak bede robił 1.6 16V to wywale hydroregulatory i dam mechaniczne szklanki
kania_ pisze:Ten co pokazales pierwszy to jeden z prototypowych silników (1.1 1.3) dohc na bazie sohc (blok silnika 1.1 1.3 bez zmian w kanałach)
Ten drugi to 1.6 8V od zawsze dohc nie majacy nic wspólnego z nasza rozmowa, ktora dotyczyla 1.6 16v, a jedynym takim silnikiem z gamie fiata to 1.6 16v z mojego zdjecia ktory bazuje konstrukcyjnie na silnikach fiata 1.1 1.3 1.5 i 1.6 sohc ale ma zmieniony uklad kanałów.
p.s.
Co do twojego 1.6 8v niewiem czemu uwazasz ze ma slabe wałki znam silniki ktore po przejechaniu ponad 300000 km walki mialy ok
Natomiast w silnikach 1.6 16v faktycznie spotkalem sie ze znikajacymi krzywkami na walkach, ogolonych zebach i zerwanymi paskami.
Dlatego jak bede robił 1.6 16V to wywale hydroregulatory i dam mechaniczne szklanki
Ale ja mam ten nowy silnik 1.6 16v od bravy i chce napinacz paska zrobić tak jak w starych dohc - troche się nie zrozumieliśmy.... i o tych wałkach właśnie mówiłem z tego 16v
A fotke prototypowego 1,3 to wkleiłem właśnie po to aby pokazać, że miały one normalny napinacz a nie wymysły takie jak w tej bravie.
Jak można przerobić te szklanki - ta obudowa wałków jest nie otwieralna jak się wsadzi mechaniczne szklanki to nie będzie możliwości sprawdzenia i regulacji luzu?
Dlatego bede preparował glowiczki a co do twojego silnika te wez poprawke ze podwojona ilosc zaworow i cięższe szklanki zwiększaja obciążenie w stosunku 8v i fagryka pocos zastosowała tak duże kąty opasania
Kiedys cos gadalem ,ze praktycznie 1.6 i 2.0 8vt majac to samo turbo T3 , maja przy takim samym booscie mniej wiecej taka sama moc .
mysle ,ze to mniej wiecej to ukazuje , nawet Nm niemalo , silnik 1.6 dohc 8v na T3 , boost 0.9 bara , na gej krofta forum opisywane to , koles chce bardziej modzic z walkami i przepustnica
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a