bleed valve, montaż, co i jak ?

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

marcin77
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

bleed valve, montaż, co i jak ?

Post autor: marcin77 »

znalazłem na stronie anglojęzycznej i widze że montaż jest dość prosty
http://www.geocities.com/MotorCity/3191 ... oost1.html
,.tylko nie bardzo rozumiem sposób strojenia (zbyt techniczna angielszczyzna albo nie rozmiem :wink: ), może ktoś wyjaśnie regulacje (z pożytkiem dla wszystkich będzie), druga sprawa to zawór bleed valve, na polskich stronach nie znalałem tego ustrojstwa, ale znalazłem pełno pochodnych zaworów od hydrauliki, może ktośąpodpowie co podpasuje albo ile u nas i gdzie kosztuje :?:

i jeszcze jedna sprawa ,kiedyś była wzmianka o 1bar bez dodatkowych modyfikacji i wzmacniania silnika na turbo (to prawda) ponieżej strona opisująca
http://www.sfconline.org.uk/models/uno/ ... odifcation
lancia dedra 2.0t
Awatar użytkownika
ziolko
Obserwator

Re: bleed valve, montaż, co i jak ?

Post autor: ziolko »

Była o tym mowa na forum. Pasują zaworki z żuka albo akwarystyczne, a strojenie bez odp. sprzętów tylko metodą prób we własnym zakresie kręcąc zaworem ( nie przesadzając ) :roll: zaczynamy na całkowicie wkręconym itd. A ceny w sklepie zoo :lol: ok 2-15 zł a od żuczka może ktoś inny napisze bo ja nie mam pojęcia.
Zostaje jeszcze kwestia rurek z otworkami (wersja dla biednych :D )
ZIOLKO
marcin77

Re: bleed valve, montaż, co i jak ?

ziolko pisze:Była o tym mowa na forum. Pasują zaworki z żuka albo akwarystyczne, a strojenie bez odp. sprzętów tylko metodą prób we własnym zakresie kręcąc zaworem ( nie przesadzając ) :roll: zaczynamy na całkowicie wkręconym itd. A ceny w sklepie zoo :lol: ok 2-15 zł a od żuczka może ktoś inny napisze bo ja nie mam pojęcia.
Zostaje jeszcze kwestia rurek z otworkami (wersja dla biednych :D )
wersja dla bogatych to z akwarium i żuka :wink: , pamiętam fazzy chyba pisał coś o tym ale potem pokasował swoje posty itp., amoże ktoś inny :roll:
lancia dedra 2.0t
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

http://www.kampo.waw.pl/unoturbo/viewtopic.php?t=75 -< tu masz trochę o różnych bleed'ach.
Co do strojenia to jest tak że rozpędzasz furę na 4 albo 5 tak aby miała na obrotomierzu ~3500rpm, wtedy pełny gaz i ma się doładować do 1 bar, ale nie więcej :D !! Przy wyższych obrotach doładowanie zacznie spadać do 0,75 bar.
leon20vt
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: leon20vt »

Dzwoń do MTS Rally , kup porządny MBC od GFB za ok 240zł a nie jakieś akwaria . Mają na miejscu chłopaki .

Co do ciśnienia nasz parch jeździ na 1,5 bara całkiem seria i nic sie nie dzieje :) Zapierdziela . 130KM/221Nm . Na końcu zdycha do 1,2
YAMAHA R1 '05 + mocne autko .
marcin77

ziuzio pisze:http://www.kampo.waw.pl/unoturbo/viewtopic.php?t=75 -< tu masz trochę o różnych bleed'ach.
Co do strojenia to jest tak że rozpędzasz furę na 4 albo 5 tak aby miała na obrotomierzu ~3500rpm, wtedy pełny gaz i ma się doładować do 1 bar, ale nie więcej :D !! Przy wyższych obrotach doładowanie zacznie spadać do 0,75 bar.
i o to chodziło :)
lancia dedra 2.0t
marcin77

leon20vt pisze:Dzwoń do MTS Rally , kup porządny MBC od GFB za ok 240zł a nie jakieś akwaria . Mają na miejscu chłopaki .

Co do ciśnienia nasz parch jeździ na 1,5 bara całkiem seria i nic sie nie dzieje :) Zapierdziela . 130KM/221Nm . Na końcu zdycha do 1,2
1 bar starczy :wink: , podzwonimy zobaczymy :wink:
lancia dedra 2.0t
Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik

Post autor: apac »

leon20vt pisze:Dzwoń do MTS Rally , kup porządny MBC od GFB za ok 240zł a nie jakieś akwaria . Mają na miejscu chłopaki .

seryjne wtryski? ustawialiscie sklad mieszanki (AFR) ? Jest tam taka srobka u gory przeplywki, chyba to do tego :roll: Zastanawiam sie, jak bardzo mozna zwiekszyc cisnienie bez ruszania tego, chyba i tak powinno sie AFR sprawdzic aby nie zajezdzic silnika...
Bylo UT, jest Bravo GT.
leon20vt
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: leon20vt »

AFR jest boski , wysadza chlodnice :D [/list]
YAMAHA R1 '05 + mocne autko .
Lui
Kontakt:

Post autor: Lui »

O jaki zaworek akwarystyczny dokładnie chodzi??
ODPOWIEDZ