cisnienie oleju UT

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
telo
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: telo »

raczej nie normalne,za niskie moim zdaniem
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Mam pytanie aby nie zakładać nowego wątku dotyczacego ciśnienia oleju.

Jak duży wpływ mają panewki na wałku pośrednim do pompy na ciśnienie oleju.
Mam ostatnio dość niskie cinienie na wolnych obrotach tzn wskaźnik pokazuje około 1 bara. Silnik był remontowany 35 tyś km temu. Nie były wymienione własnie te panewki/tulejki.

Mam tez teraz pompe z 1,4 NA ale jest za mało wydajna chyba i musze zmienić na tą z UT.

Ewentualnie czy mozna dostać gdzieś nowe natryski oleju na denko wsadzane w blok??
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Lui
Spamer :P
Kontakt:

Post autor: Lui »

można kupić w ASO i nawet nie takie drogie były, znajomy kupował jakoś z pół roku temu do calibry :)
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

No to wiem, że mozna bo już sprawdziłem i kosztują około 30 zl za oba tylko pytanie czy jest ens je wymianieć czy podniesie to cisnienie oleju??
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Post autor: tusiu1988 »

Ja mam przejechane 205 tys i ciśnienie mam słabe bo przy kręceniu mam max 4 tak to oscyluje między 2 a 3. Mam nowe panewki na wale co jest najważniejsze ale nic poza tym
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

tusiu1988 pisze:Ja mam przejechane 205 tys i ciśnienie mam słabe bo przy kręceniu mam max 4 tak to oscyluje między 2 a 3. Mam nowe panewki na wale co jest najważniejsze ale nic poza tym
To masz ok na ciepłym powinno być 1,5 bara :idea:
hz10

Post autor: hz10 »

ja tylko chce zauważyc że ciśnienie oleju jest lekko zaniżane przez ori wskaźnik :roll: więc nie brał bym tego tak do serca :wink:
Awatar użytkownika
McBanan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: CK Kielce
Auto: Uno 1.4T
Kontakt:

Post autor: McBanan »

U mnie przed rozebraniem silnika na oleju 5w50 na cieplym 4 na wolnych obrotach a przy jezdzeniu do 5 bar
UT 1,4 Racing
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

skadubek pisze:
tusiu1988 pisze:Ja mam przejechane 205 tys i ciśnienie mam słabe bo przy kręceniu mam max 4 tak to oscyluje między 2 a 3. Mam nowe panewki na wale co jest najważniejsze ale nic poza tym
To masz ok na ciepłym powinno być 1,5 bara :idea:
W UT powinno być dużo więcej niż 1,5 na ciepłym (choć dokładnie nie pamiętam ile, nie mam pod ręką instrukcji). A dokładność wskaźników to już zupełnie inna sprawa... :?
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Post autor: tusiu1988 »

Ja tylko mówie co pokazują wskażniki nie mierzyłem ciśnienia w warsztacie
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok

Post autor: Luu »

Co sądzicie...?
Oddałem niedawno turbosprężarke na rekalamcje gwarancyjną, przejechała ze mna po regeneracji 6 m-cy i raptem 3tyś km. Jeździłem na doładowaniu 0,7 b. Pracownik servisu powiedział, że ukręcił sie wirnik i cały środek turbosprężarki musieli dać nowy. Facet stwierdził, że cały wirnik był niebieski i turbo sie zatarło. Sugerował, że mam coś nie tak z ciśnieniem oleju bo jest albo za duże albo za małe... I tego właśnie nie rozumiem bo jak porównuje wyniki z waszymi to mam ciś. wahające sie od około 2 do prawie 4 barów czyli niby ok. Zastanawiam sie jeszcze nad tym olejem, bo to 15w40. Kiedyś pytałem was czy jest sens go zmienić na jakiś półsyntentyk czy coś a teraz sie nad tym powaznie zastanawiam.
Jeszcze pytanko:
Czy olej z turbo do miski olejowej idzie pod jakimś ciśnieniem czy poprostu "spływa" bezkarnie? Miałem przez jakiś czas dziurawy ten przewód i nie wiem czy to nie jest również przyczyna.... :roll:
Uno Turbo 1.4 mk2
hz10

Post autor: hz10 »

turbin sie nie regeneruje!!!! oni zawsze twierdzą po uszkodzeniu że wina leży po stronie użytkownika :evil: paranoja :idea:
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok

Post autor: Luu »

trudno.... szukałem kupe czasu ihi vl5, w polsce nie było wtedy takich więc postanowiłem oddać do regeneracji. :roll:
Uno Turbo 1.4 mk2
Awatar użytkownika
2rotor
Aktywny użytkownik

Post autor: 2rotor »

Luu pisze:trudno.... szukałem kupe czasu ihi vl5, w polsce nie było wtedy takich więc postanowiłem oddać do regeneracji. :roll:
VL5 może nie ale jest mnóstwo innych podobnych wielkościowo jak np ostatnio za 680zł widziałem praktycznie nowiutką od Fiata Bravo 1,4 T-jet. Poprzerabiać co trzeba i da radę.
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
Awatar użytkownika
mouk80
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: Kraków

Post autor: mouk80 »

ostatnio przy ostrej jezdzie na wysokich obrotach (4,5-6tys) ciśnienie mi dochodzi w okolice 6-7 bar. na wolnych obrotach jest niskie (ok 2 bar), a przy normalnej jezdzie ok 4-5bar. Czy to normalna wartość na wyższych obrotach? Czy się tym przejmować, czy tak ma być?:)
Fiat Uno 1.4 TURBO i.e. nareszcie śmiga:))
ODPOWIEDZ