Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo - śmigam
A co znaczy rozlatuje??
Jaki powód kolejner reklamacji turbo??
Jezeli znowu staneł tak jak poprzednio to nie wina sparowania ale mozesz to sprawdzić. Podłacz się z jakimś miernikiem cisnienia oleju w ten przewód do turbo i sprawdz bez turbiny czy ciśnienie jest dobre.
Moze być jeszcze tak ze jak wywaliło np uszczelniacze to znaczy że za wysokie ciśnienie oleju masz na turbinie i wysadza uszczelniacze. Trzeb wtedy dac tzw restryktor aby nie dawać za duzo oleju na turbo.
zgadza sie jest po regeneracji,doplyw jaki i odpływ oleju sa drożne,nie wiem moze przez to ze dmucham 1bara,ale ten silnik musi tyle dostawac zeby fajnie jechal!
a rozwala sie cos w czesi olejowej i wirnik zaczyna trzec o czesc zimna no i oczywiscie kopcic zaczyna,turbine wyciagnalem i wirnik ma luz nie góra dół tylko przód i tył,i to wszystko w sumie moze po 2 godzinach jazdy z przerwami>
tak sobie ogladałem filmiki z UT i zauwazylem jedna rzecz,ze w ani jednym cisnienie oleju nie przekracza 4bar,a moj wali przy deptaniu 6 a nawet ponad 6barow to moze mam za duze i rozwala turbine?
U mnie praktycznie cały czas oscyluje wokół 4 barów. Nigdy nie zdarzyło się żeby przekroczyło 4,5 (nawet przy niezłym wciśnięciu) albo żeby spadło poniżej 3,5. A na zimnym silniku faktycznie jest odrobinę wyższe, jak się nieco rozgrzeje to trochę spada (ale różnica jest niewielka).