POLIURETANY PUNTO GT
-
- Obserwator
- Auto: Uno 1.3T
POLIURETANY PUNTO GT
Witam!
Mam wielką prośbę do forumowiczów, szczególnie z Wrocławia i okolic, ale nie tylko!!!
W najbliższym czasie firma bikopur z Wrocławia podejmie się zrobienia do Punto Mk1 zestawu poliuretanów na całe zawieszenie. Ja zostawię auto na pomiary, jednakże nie wszystkie pomiary uda się zrobić na złożonym zawieszeniu, a nie mogę na chwilę obecną auta rozmontować, bo nim jeżdżę na codzień.
Prośba brzmi następująco. Jeśli ktoś posiada elementy zawieszenia, w których są tuleje, typu np. wahacze to bardzo proszę o udostępnienie ich na pomiary. Mogą być one pogięte, połamane, byle były w nich nie uszkodzone miejsca na tuleje.
Naturalnie chodzi o Punto mk1 GT, ale jeśli elementy zawieszenia są takie same w innych wersjach, to tuleje będą pasowały do wszystkich punciaków.
Osoby mogące pomóc proszę o kontakt przez Priv, GG:4369271 lub telefon 691-334-323.
Proszę także o kontakt osoby zainteresowane kupnem kompletu poliuretanów na zawieszenie kiedy będą już wyprodukowane! Im więcej osób, tym taniej wyjdzie produkcja.
Cena poliuretanów będzie wahała się w granicach 300-500 pln za komplet. Do wyboru będą poliuretany SPORT i poliuretany do jazdy na codzień. Sportowe są żółte i bardzo twarde, natomiast te drugie-czerwone są tylko trochę twardsze od seryjnych, ale mają znacznie wydłużone życie i są bardziej wytrzymałe. Naturalnie jedne i drugie znacznie poprawiają prowadzenie samochodu.
Pozdrawiam i proszę o wsparcie!!!!
Mam wielką prośbę do forumowiczów, szczególnie z Wrocławia i okolic, ale nie tylko!!!
W najbliższym czasie firma bikopur z Wrocławia podejmie się zrobienia do Punto Mk1 zestawu poliuretanów na całe zawieszenie. Ja zostawię auto na pomiary, jednakże nie wszystkie pomiary uda się zrobić na złożonym zawieszeniu, a nie mogę na chwilę obecną auta rozmontować, bo nim jeżdżę na codzień.
Prośba brzmi następująco. Jeśli ktoś posiada elementy zawieszenia, w których są tuleje, typu np. wahacze to bardzo proszę o udostępnienie ich na pomiary. Mogą być one pogięte, połamane, byle były w nich nie uszkodzone miejsca na tuleje.
Naturalnie chodzi o Punto mk1 GT, ale jeśli elementy zawieszenia są takie same w innych wersjach, to tuleje będą pasowały do wszystkich punciaków.
Osoby mogące pomóc proszę o kontakt przez Priv, GG:4369271 lub telefon 691-334-323.
Proszę także o kontakt osoby zainteresowane kupnem kompletu poliuretanów na zawieszenie kiedy będą już wyprodukowane! Im więcej osób, tym taniej wyjdzie produkcja.
Cena poliuretanów będzie wahała się w granicach 300-500 pln za komplet. Do wyboru będą poliuretany SPORT i poliuretany do jazdy na codzień. Sportowe są żółte i bardzo twarde, natomiast te drugie-czerwone są tylko trochę twardsze od seryjnych, ale mają znacznie wydłużone życie i są bardziej wytrzymałe. Naturalnie jedne i drugie znacznie poprawiają prowadzenie samochodu.
Pozdrawiam i proszę o wsparcie!!!!
One man can make a difference!
- kwiatek.pl
- Spamer :P
- Miejscowość: RADOM
- Auto: Uno 1.4T
Re: POLIURETANY PUNTO GT
a czemu do uno nie zrobicie
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Do przedniego zawieszenia w UNO są dostepne poliuretany bo sa takie same jak w CC/SC.
Jedynie na drązek stabilizatora przy wachaczu nie pasują ale da sie przerobić. Na tył niestety jest problem choć pewnie jak by dobrze poszukał to coś by dobrał.
Jedynie na drązek stabilizatora przy wachaczu nie pasują ale da sie przerobić. Na tył niestety jest problem choć pewnie jak by dobrze poszukał to coś by dobrał.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Kontakt:
100% sprawdzałeś ? Bo dobra cena za zały zestaw na przód.Zibi122 pisze:Do przedniego zawieszenia w UNO są dostepne poliuretany bo sa takie same jak w CC/SC.
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
- Obserwator
Jeżeli dostarczycie mi manele od Uno, to załatwie i do Uno. Kwestia dogadania się z chłopakami z Bikopuru. Do PGT będzie mi prościej, bo mogę im zostawić swoje auto na 1 dzień na przykład i sobie pomierzą co potrzeba, ale nie wszędzie dojdziesz na zmontowanym zawieszeniu.
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Gumy do wahaczy wg katalogu IC są te sane do UNO i CC/SC. Guma stabilizatora w uno ma 18 mm a w cc/sc 17 mm.Lui pisze:100% sprawdzałeś ? Bo dobra cena za zały zestaw na przód.Zibi122 pisze:Do przedniego zawieszenia w UNO są dostepne poliuretany bo sa takie same jak w CC/SC.
Będę pewnie za jakies 3-4 tyg jak sie ciepło zrobi zakładał.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Kontakt:
od wachaczy mam pod ręką, mogę wysłać żeby zobaczyli czy będą napewno takie same jak w sc/ccPraetorian pisze:Jeżeli dostarczycie mi manele od Uno, to załatwie i do Uno. Kwestia dogadania się z chłopakami z Bikopuru. Do PGT będzie mi prościej, bo mogę im zostawić swoje auto na 1 dzień na przykład i sobie pomierzą co potrzeba, ale nie wszędzie dojdziesz na zmontowanym zawieszeniu.
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
- wolks
- Użytkownik
- Miejscowość: szcz-
- Auto: Punto GT
Tuleja gumowa dopasowuje sie do ułozenia kąta wachacza koła poliuteran tego nie zrobi ja nie wiem czy jest sens wstawiac plastik szybsze zuzycie opon i taczka juz całkiem moze sie myle...
-
- Obserwator
Ten poliuretan miękkszy nie jest aż tak straszny, więc myślę, że w zamian za to, co oferuje, można się trochę pomęczyć... A jeśli będzie dobrze ustawiona geometria zawieszenia po wymianie tulei, to myślę, że opony nie powinny się bardziej zużywać.
-
A ja sie pytam po jaki wuj sa wam potrzebne te pouliretany? Chcecie z auta zrobic taczke na metalowym kolku? To sie nadaje na tor a nie do normalnej jazdy
-
dobrze gada polać mu . ja jeszcze napisze że żywotność jest taka że możecie śmiało od razu po kilka kompletów na rok zamawiać
-
- Kontakt:
nie inaczej raczej , moje się i tak już do miasta nie nadaje, szczególnie po tej zimieturbomaniak pisze:A ja sie pytam po jaki wuj sa wam potrzebne te pouliretany? Chcecie z auta zrobic taczke na metalowym kolku? To sie nadaje na tor a nie do normalnej jazdy
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
- Obserwator
Ja tam autem jeżdżę jak chcę popałować tylko. W sumie to może robię 100 km tygodniowo jak jest zima, a w sezonie max 1000-2000 miesięcznie. I to wszystko praktycznie wieczorami, na spoty, na jakieś kjs-y i tyle. Na trase i na zakupy mam renówke kombi w dizlu Więc mogę sobie zapodać poliuretany.
Ps. A co do tej żywotności, to miałeś poliuretany? Ja pogadałem z paroma znawcami tematu, z takimi co to jeżdżą w KJS i na codzień autami na poliuretanach i jakoś od 2 lat nie wykazały ŻADNYCH śladów eksploatacji.
Nie chcecie zakładać, to nikt Wam nie każe, mi zależy na twardym zawieszeniu i dobrym prowadzeniu, to sobie na sztywno budę zrobię do kół jak będę chciał
Ps. A co do tej żywotności, to miałeś poliuretany? Ja pogadałem z paroma znawcami tematu, z takimi co to jeżdżą w KJS i na codzień autami na poliuretanach i jakoś od 2 lat nie wykazały ŻADNYCH śladów eksploatacji.
Nie chcecie zakładać, to nikt Wam nie każe, mi zależy na twardym zawieszeniu i dobrym prowadzeniu, to sobie na sztywno budę zrobię do kół jak będę chciał
Kompletna bzdura...turbomaniak pisze:A ja sie pytam po jaki wuj sa wam potrzebne te pouliretany? Chcecie z auta zrobic taczke na metalowym kolku? To sie nadaje na tor a nie do normalnej jazdy
W Polsce się tak niestety utarło że montując poliuretan samochód zamienia się w taczkę, a wszystko za sprawą jakiegoś amatora który kupił kiedyś wałek teflonu, dał do wytoczenia tulejki panu Gieniowi za browca, a po połamaniu wahaczy stwierdził że poliuretan jest do bani...
Przede wszystkim poliuretan można zrobić w dowolnej twardości (skala Shore'a A), nawet bardziej miękkie od oryginalnych tulei metalowo gumowych, ale nie o to przecież chodzi...
Nie mam zamiaru robić sobie tu jakiejś autoreklamy, chciałbym tylko uświadomić niedowiarków i rozwiać jakieś durne mity na temat poliuretanu.
Pozdrawiam wszystkich Turbo-Maniaków!!!
P.S.Do Uno też można zrobić, przyślijcie tylko wahacz, dla ochotnika zestaw gratis
POLYURETHANE COMPONENTS
http://WWW.STRONG-FLEX.EU" target="_blank
http://WWW.STRONG-FLEX.EU" target="_blank
- wolks
- Użytkownik
- Miejscowość: szcz-
- Auto: Punto GT
oryginalne tuleja jest to metalowa tuleja zalana gumą poliuretan ma oddzielnie tulejki metalowe beda pracowac (przesuwać sie), moje pytanie do kolegi jak to ma nie napie...?? przykładowa w cc i seju na tylnych wahaczach wystarczy ze odklei sie ta metalowa tulejka od gumy luzu nie ma a wali jak by koło miało odpasc zenada ludzie... kazdy robi z swoim autem co che pozdr.