Nieszczelność

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

maciek
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Nieszczelność

Post autor: maciek »

Witam, kolejny problem dotyczy nieszczelności między turbiną a kolektorem.
Wczoraj udału mi się nareszcze wyregulować auto na tyle, że poczułem przynajmniej ze 100 koni więc nie zastanawiajac się długo przegoniłem go parę razy po prostej.
Wszysko było ok aż w pewnym momencie podczas "przyspieszania" :) usłyczałem syk powietrza za deską i tak już zostało.
Dzisiaj sprawdziłem drogę powietrza od turbo do kolektora i nie znalazłem nieszczelności (no chyba że intercooler puścił (jego nie wyjmowałem).
Dodam że siedząc w kabinie syk słyszalny jest bardzo wyraźnie jakby dobiegał od strony pasażera i nieszczelność znajdowała się tuż za przegrodą.
Jak powinien zachowywać się WG przy pregazówce na biegu jałowym? Mój nawet nie drgnie.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

I tak z WG powinno być.

Sprawdź przewód łączący turbinę z rurą która idzie dalej. tam często mi pękało. Potem zobacz przewody te cienkie podciśnieniowe. A na koniec zobacz czy nie dmucha Ci z przewodu co idzie do zegarów. moze on spadł. Wskaźnik Ci działa?? Co pokazuje?
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Albo przewód podciśnienia który idzie do kompa w podszybiu i słychać od strony pasażera :wink: możliwości jest pare....miłego szukania 8)
Awatar użytkownika
Grzegorz1987
Użytkownik
Miejscowość: Dobiesz (Piaseczno)
Auto: Inne

Post autor: Grzegorz1987 »

Ja sądze,że przewód podciśnienia który idzie do kompa w podszybiu bo to samo miałem...
maciek
Użytkownik

Przewód w podszybiu? Do kompa wkompowanego w prawe nadkole? To tam też jest doprowadzone ciśnienie?
Myslełem, że tylko microplex ma węże ciśnieniowe.
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Z tyłu kolektora dolotowego idzie jeden mały przewód ciśnieniowy w podszybie....obok takiej grubej wiązki z takim czarnym kolankiem :roll:
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Ale maciek ma UT, więc nie ma takiego wężyka:).
Szukaj dokładnie; czasem pęknięta guma jest nie do poznania gdy nie rozpycha ją ciśnienie, więc nie tylko patrz, ale dotykaj i ściskaj;).
maciek
Użytkownik

No i znalazłem... Ziuzio trafnie skomentował - w UT 1.4 nie ma wężyka z kolektora w podszybie tylko (chyba) gumowa zaślepka niedaleko czujnika odcinki.
Podktęciłem bov i przejrzałem wszystkie węże wraz z opaskami. Jedno z dwóch ale zdało rezultat :) "Czarny rycerz" znowu powrócił do życia.
Dzięki za wsparcie panowie!
ODPOWIEDZ