Ile da sie wycisnąć z Orygnalniej Turbiny ?
- Bad_Soldier
- Użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
Ile da sie wycisnąć z Orygnalniej Turbiny ?
Zastanawiam sie ile szacunkowo można uzyskać z :
1. Większego intercoolera ( 2 razy większy)
2. MBC
3.Ostrzejszy wałek ( Uno 1,5)
4.ewentualnie dodatkowy wtrysk załanczający sie przy dużym doładowaniu 0,8 bara -0,9 bara
Chce wiedzieć tak orientacyjnie wiadomo że każdy sinik inaczej zareaguje ale tak na oko ...
1. Większego intercoolera ( 2 razy większy)
2. MBC
3.Ostrzejszy wałek ( Uno 1,5)
4.ewentualnie dodatkowy wtrysk załanczający sie przy dużym doładowaniu 0,8 bara -0,9 bara
Chce wiedzieć tak orientacyjnie wiadomo że każdy sinik inaczej zareaguje ale tak na oko ...
- Bad_Soldier
- Użytkownik
- szymons1990
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: Myslowice
- Auto: Punto GT
- goofer007
- Spamer :P
- Miejscowość: SZA
Seria nie utrzyma nawet 1 bara pod odcinkę , MBC poprawi ci trochę szybkość narastania boostu, ale lag zwiększy się przez duży IC i w sumie na jedno wyjdzie. Ja bym liczył na jakieś 120 KM po wszystkich wymienionych przez ciebie zabiegach, jak silnik w dobrym stanie.
Większe moce z takim setupem to już konieczność zakupu ecumastera,jakiegoś regulatora ciśnienia paliwa i paru innych gratów, ale na serii turbinie to nie ma większego sensu
Większe moce z takim setupem to już konieczność zakupu ecumastera,jakiegoś regulatora ciśnienia paliwa i paru innych gratów, ale na serii turbinie to nie ma większego sensu

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Seryjne turbo przy 0,8 bara i dobrze ustawionej przepływce da rade na około 120KM
Ja na swojej IHI dawalem rade utrzymać do końca 1 bar. Wszystko zalezy od ogólnego stanu podzespołów tak jak juz koledzy napisali.
Ja na swojej IHI dawalem rade utrzymać do końca 1 bar. Wszystko zalezy od ogólnego stanu podzespołów tak jak juz koledzy napisali.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Obserwator
Re: Ile da sie wycisnąć z Orygnalniej Turbiny ?
A co ma lag wspolnego z intercoolerem ??? Wedlug mnie nic. Natomiast napewno jest zalezny od wielkosci turbo i cisnienia doladowania.
Kolego, jesli silnik trzyma serie i jest zdrowy to pakuj wieksze turbo, wiekszy ic oczywiscie w okolice zderzaka (doladowanie dynamiczne), wieksze wtryski, mbc bym odpuscil, bov obowiazkowo jesli chcemy zeby turbo zylo, do tego turbo timer (po bucie turbo dzieki temu samo sie wyhamowuje, mozesz wylaczyc silnik i isc na kawe a timer zatrzyma powoli turbo), ostry walek owszem ale do tego polecam zremapowac kompa o ile dysponujesz wiedza w tym zakresie, nie jest to obowiazkowe ale ja bym tam grzebnal. Do tego uklad dolotowy do turbo (wg mnie stozek w turbo to pomylka chyba ze dedykowany pod konretne cisnienie i turbine) no i odpowiednio wyliczony i poskladany uklad wydechowy.
Kolego, jesli silnik trzyma serie i jest zdrowy to pakuj wieksze turbo, wiekszy ic oczywiscie w okolice zderzaka (doladowanie dynamiczne), wieksze wtryski, mbc bym odpuscil, bov obowiazkowo jesli chcemy zeby turbo zylo, do tego turbo timer (po bucie turbo dzieki temu samo sie wyhamowuje, mozesz wylaczyc silnik i isc na kawe a timer zatrzyma powoli turbo), ostry walek owszem ale do tego polecam zremapowac kompa o ile dysponujesz wiedza w tym zakresie, nie jest to obowiazkowe ale ja bym tam grzebnal. Do tego uklad dolotowy do turbo (wg mnie stozek w turbo to pomylka chyba ze dedykowany pod konretne cisnienie i turbine) no i odpowiednio wyliczony i poskladany uklad wydechowy.
- kwiatek.pl
- Miejscowość: RADOM
- Auto: Uno 1.4T
ciekawa koncepcja...wooly pisze:A co ma lag wspolnego z intercoolerem ??? Wedlug mnie nic. Natomiast napewno jest zalezny od wielkosci turbo i cisnienia doladowania.
- Abarth
- Miejscowość: Zawiercie
Dzięki kwiatek.pl że mnie wyręczyłeś w odpowiedzi 

...::: Italian Pocket Rocket Fiat Uno Turbo MK1 Project
New Episode 500+ In progress
STAGE II 258Km & 311Nm
https://www.facebook.com/ItalianPocketRocket

New Episode 500+ In progress
STAGE II 258Km & 311Nm
https://www.facebook.com/ItalianPocketRocket

- goofer007
- Miejscowość: SZA
wooly pisze:turbo timer (po bucie turbo dzieki temu samo sie wyhamowuje, mozesz wylaczyc silnik i isc na kawe a timer zatrzyma powoli turbo)

176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE
146A2.246 1301 TIE
- kania_
- Zaawansowany użytkownik
no szkoda komentować wypowiedz wooly'go
-
- Obserwator
A co koledzy napisalem nie tak? Juz mialem kilka aut z turbo, aktualnie mam 2, jutro jade po 3-cie, mam takie samo podejscie, nie jestem mechanikiem, moze moje pomysly sa bez sensu w przypadku uno ale do tej pory sie to sprawdzalo, Merkur XR4Ti 2,3 ze 175 KM zrobione ponad 250 i byl turbo timer. Zreszta,m cierpliwosci, zrobie uno na podobnym setupie jak opisalem, kazdy bedzie mogl wsiasc i sie przejechac zobaczy czy jest roznica.
- DeviL
- Punto2 killer
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Inne
Za pozostawienie samochodu z pracujacym silnikiem jest mandacik
Ja uzywam turbo timera ,ale zazwyczaj po to by odliczyl sam sobie czas , i nie oddalam sie od auta na kawe 
wooly przestan spamowac w kazdym temacie bo bedzie kara

wooly przestan spamowac w kazdym temacie bo bedzie kara

Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a 

-
- Obserwator
Kolego ta kawa byla w przenosni oczywiscie.