DjGTExodus napisał(a):
Wolnossący silnik VTec hondy:
masz tu Hondę S2000:
http://videos.streetfire.net/video/Honda-s2000-with-ITBs-Got_13755.htmi ciekawostka motoryzacyjna Renault wyprodukował ciekawe autko mianowicie Renault 5GT

które miało na pokładzie Turbosprężarkę i było zasilane właśnie gaźnikami:P
Owszem, w tej S2000 sa 4 przepustnice i wtrysk paliwa. O dokładnie takim rozwiązaniu pisałem wcześniej.
A co do r5. O ile model R5GTT (czyli "drogowa" wersja z silnikiem umieszczonym z przodu i napędem na przednia os) miała gaźnik (pojedynczy). O GAŹNIKACH nikt tam nie słyszał. Żeby było śmieszniej już wtedy był to rodzynek bo prawie cala konkurencja jeździła na wtrysku paliwa. Z reszta mamy XXI wiek, po jaka cholerę pchać się w rozwiązanie sprzed 20 lat?
Natomiast R5Turbo (centralnie umieszczony silnik i napęd na tył) miał wtrysk paliwa (z tego co wiem, jak się mylę to mnie poprawcie). Wersje wyczynowe miały wtrysk.
Inna kwestia jest taka, ze moc generowana przez ten silnik nie wynikała z obecności gaźnika. Ciężko jest wiec przywoływać ten samochód jako argument w dyskusji "zakładać gaźnik czy wtrysk?".
Inna sprawa, ze to sie ma nijak do dyskusji. O ile zastosowanie indywidualnych przepustnic (ITB) w silniku wolnossącym daje wymierne korzysci to jednak w silnikach doladowanych czesto jest to tylko niepotrzebne generowanie kosztow.
Owszem, jest wiele silników mających ITB i będących doładowanymi, ale to to przeważnie już próba walki o "ostatnie możliwe koniki".